Hjälmar - Jaca - Epadunk - Rullskidor - OEM

Sportatlas företagsblogg

Välj rätt cykelhjälm till ditt barn

närbild av en pappa och en dotter som provar en färgglad hjälm i en butik

Om du är en förälder som är osäker på hur du väljer rätt cykelhjälm till ditt barn, har du kommit till rätt ställe. Som kvalitets- och säkerhetsexpert på ett företag som har producerat hjälmar i över 50 år, har jag här samlat kunskap om svenska lagar och regler för hjälmanvändning och hjälmproduktion.

Varför är en cykelhjälm viktig för ditt barns säkerhet?

Att använda en cykelhjälm är avgörande för att skydda ditt barns huvud och minimera risken för allvarliga skador vid en olycka. Huvudet är en av kroppens mest sårbara delar, och en cykelolycka kan få allvarliga konsekvenser om hjälmen inte används. Enligt forskning kan en korrekt använd cykelhjälm minska risken för allvarliga huvudskador med upp till 80 procent vid en cykelolycka. Det är verkligen den billigaste livförsäkringen du kan köpa till ditt barn.

Svenska lagar och regler för hjälmanvändning

I Sverige är det inte bara rekommenderat att använda cykelhjälm, utan det finns faktiskt också lagar som reglerar användningen av hjälmar för cyklister. Enligt svensk lag är det obligatoriskt för barn under 15 år att använda hjälm när de cyklar. Detta gäller oavsett om de cyklar på allmänna vägar, cykelbanor eller ens på inhägnade områden. Som förälder är det ditt ansvar att se till att ditt barn bär hjälm och att det passar korrekt.

Enligt Transportstyrelsen, som är den myndighet som ansvarar för trafiksäkerheten i Sverige, måste en godkänd cykelhjälm vara CE-märkt. Detta märke indikerar att hjälmen uppfyller de säkerhetskrav som fastställts inom Europeiska unionen. Att köpa en hjälm med CE-märkning är ett bra sätt att säkerställa att hjälmen är av hög kvalitet och kommer att skydda ditt barn ordentligt.

Hur du väljer rätt cykelhjälm till ditt barn

När du väljer en cykelhjälm till ditt barn finns det några saker du bör tänka på för att säkerställa att den passar bra och ger optimalt skydd:

  • Storlek: Mät ditt barns huvudomkrets för att få rätt storlek på hjälmen. Det är viktigt att hjälmen sitter ordentligt och inte är för stor eller för liten.
  • Justeringssystem: Välj en hjälm med ett justeringssystem som låter dig anpassa passformen efter ditt barns huvud. Detta kommer att ge en bekväm och säker passform.
  • Komfort: Se till att hjälmen är bekväm att bära. Den ska inte klämma eller skava. Välj en hjälm med bra ventilation för att undvika att ditt barn blir för varmt under cyklingen.
  • Synlighet: Välj en hjälm i en ljus färg eller med reflexer för att göra ditt barn mer synligt i trafiken, särskilt under dåliga ljusförhållanden.
  • Kvalitet och säkerhet: Kontrollera att hjälmen är CE-märkt och att den uppfyller de europeiska säkerhetsstandarderna. Detta garanterar att hjälmen är av hög kvalitet och kommer att skydda ditt barn på bästa sätt.

Grönt ellet svart spänne på cykelhjälmen?

Det gröna spännet är en extra säkerhetsfunktion som infördes efter allvarliga olyckor där barn tragiskt nog förlorade sina liv på grund av att de fastnade med hjälmen under lek. Att välja en hjälm med grönt spänne innebär att den uppfyller kraven i standarden för småbarnshjälmar (SS-EN 1080). Det gröna spännet är konstruerat för att lösa ut vid en specifik belastning om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek. Detta bidrar till att minimera risken för allvarliga skador. Det är dock viktigt att förstå att även en hjälm med grönt spänne kan fastna, men risken är mindre jämfört med en hjälm med vanligt spänne (svart, vitt eller rött).

Rekommendationen är att barn upp till 7 år har hjälm med grönt spänne, men det allra viktigaste och säkraste är att du lär ditt barn att ta av sig cykelhjälmen när hen inte skall cykla utan springa, klättra i lekställningar, gunga eller annat.

Sammanfattning

Att välja rätt cykelhjälm till ditt barn är en viktig del av att se till deras säkerhet på vägarna. I Sverige är det obligatoriskt för barn under 15 år att använda hjälm när de cyklar. Genom att följa svenska lagar och regler och välja en CE-märkt hjälm kan du vara säker på att du ger ditt barn det bästa skyddet.

Kom ihåg att mäta ditt barns huvudomkrets, välja en hjälm med justeringssystem, se till att den är bekväm och har bra ventilation, och att den är synlig i trafiken. Genom att göra dessa val kan du vara säker på att din lilla cyklist är säker och skyddad när de ger sig ut på äventyr.

Vi hoppas att du har hittat denna guide användbar och att den hjälper dig att välja rätt cykelhjälm till ditt barn. Tillsammans kan vi göra cykling till en säker och rolig aktivitet för hela familjen!

Vanliga frågor vi får om att välja rätt cykelhjälm till sitt barn

Vilken ålder är det obligatoriskt för barn att bära hjälm?
Svar: Enligt svenska lagar är det obligatoriskt för barn under 15 år att bära hjälm när de cyklar. Detta gäller oavsett var de cyklar, om det är på allmänna vägar, cykelbanor eller inhägnade områden.

Vad betyder CE-märkning och varför är det viktigt?
Svar: CE-märkning är en beteckning som visar att en produkt uppfyller de europeiska säkerhetsstandarderna. När det gäller cykelhjälmar indikerar CE-märkningen att hjälmen har testats och godkänts för att ge ett visst skydd. Det är viktigt att välja en hjälm med CE-märkning eftersom det garanterar att den uppfyller säkerhetskraven och ger rätt skydd för ditt barn.

Vad betyder ett grönt spänne på en cykelhjälm för barn?
Svar: Det gröna spännet är speciellt utformat för att släppa vid den typ av belastning som kan uppstå om ett barn fastnar och blir hängande i hjälmen under lek, och rekommenderas till barn under 7 år. Men du behöver inte oroa dig, det löser inte ut om ditt barn till exempel ramlar av cykeln. Men – det säkraste är alltid att lära barnet att ta av sig cykelhjälmen vid lek.


Vad är den bästa sättet att mäta mitt barns huvudomkrets för att få rätt hjälmstorlek?
Svar: För att mäta ditt barns huvudomkrets kan du använda ett måttband eller en tråd och sedan mäta längden med en vanlig linjal. Placera mätverktyget strax ovanför öronen och över pannan för att få en korrekt mätning. Hjälmstorlekarna brukar vara angivna i centimeter, så se till att notera mätningen i centimeter för att kunna välja rätt storlek.

Hur kan jag se till att hjälmen sitter ordentligt på mitt barns huvud?
Svar: För att se till att hjälmen sitter ordentligt bör du justera remmarna och spännet så att de sitter bekvämt och säkert under hakan. Hjälmen ska sitta stadigt på huvudet och täcka pannan utan att skymma sikten. Du kan också använda justeringssystemet på hjälmen för att anpassa passformen efter ditt barns huvudform.

Hur ofta bör jag byta ut mitt barns cykelhjälm?
Svar: Det rekommenderas att byta ut en cykelhjälm varje gång den har varit med om en olycka eller om den har fått en kraftig stöt. Även om det inte har skett något olycksfall, bör hjälmen bytas ut ungefär vart tredje till femte år eftersom materialen kan åldras och förlora sin effektivitet över tid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
sportatlas logotype

Vill du veta mer?