Om Sportatlas

Vår historia

BilAtlas AB

1954-2004

Sportatlas föregångare BilAtlas startades 1954 i Anderstorp av entreprenören Göte Johansson och köptes 1995 av Klas Johansson.  Under 50 år växte BilAtlas sig allt större, och man var under många år markandeledare inom den europeiska bilbranschen. Företagets ledmotiv var trafiksäkerhet för barn i alla åldrar och sin ledande position nådde man genom ett intensivt utvecklingsarbete i samarbete med bilindustrin, medicinsk expertis, trafiksäkerhetsforskare, myndigheter och framgående produktdesigners.
Cykelhjälmar för alla blev tidigt en viktig del av Bil Atlas företagsutveckling och företaget var den marknadsaktör som tog krafttag för att visa den europeiska befolkningen vilken billig livförsäkring en bra hjälm är. 

Svensk F1-affisch från 1979
f1-affisch från scandinavian raceway 1977

Sportatlas AB

2004-idag

2004 såldes Bil Atlas till MECA, men affärsområdet hjälmar behölls och fördes vidare av Klas Johansson och Ingunn Henæs till det nya bolaget Sportatlas. 

2008 startade man Atlas Lightning där fokus ligger på att utveckla högkvalittiva belysningslösningar för fordon. Med över 50 års erfarenhet sedan Bil Atlas-tiden är det här ett produktområde som ligger företaget varmt om hjärtat och där vi har en unik spetskompetens och kontakter hos världens främsta belysningsproducenter. Atlas Lightning har ett brett spektra av kunder inom husvagns-, lastmaskins-, och efterfordonsindustrin.

Både Klas och Ingunn är flitiga längdskidåkare med över 30 åkta Vasalopp, och 2011 påbörjade företaget ett utvecklingsarbete av egna rullskidor tillsammans med trefaldige Vasaloppsvinnare Oskar Svärd. Fokus var att skapa en så skidlik känsla, med en skida som går så följsamt om möjligt oavsett kvaliteten på asfalten. 2014 byggde vi vidare på detta när vi köpte upp Jaca spårutrustning, som varit marknadsledare inom preparering av längdskidspår i över 30 år. Alla Jaca-produkter monteras nu för hand av oss i Anderstorp.

sportatlas logotype

Har du ett projekt du vill samarbeta med oss på?